Nieustannie chodzi za mną makaron, we wszelakiej postaci. Wczoraj nawet zakupiłam noodle, by sporządzić je z kurczakiem, podsmażonym na czosnku z dodatkiem imbiru, z dodatkiem brokuł, pieczarek, może czerwonej papryki? Na pewno nieco zaostrzonej piekielnie ostrą papryką od Turka. Ale nie było - stanęło na boczniakach a la schabowy, z ogórkiem kiszonym. Też nieźle.
A dziś otrzymałam newsletter z Kwestii Smaku, a w nim przepis na makaron z oliwkami. Przepis ów, bardzo smakowity, przekazuję dalej w świat. To też makaron, brokuły też odnajdziecie, plus oliwki oczywiście.
Składniki:
• 150 - 200 g makaronu w kształcie małych rurek, np. gomiti• 1 brokuł
• 4 listki laurowe
• 18 zielonych oliwek bez pestek
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 10 łyżek zmielonych migdałów
• 3 łyżki bułki tartej
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak sporządzić?
- Gotować makaron w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będzie al dente. W międzyczasie pokroić brokuła na różyczki. Gotować na parze wraz z listkami laurowymi przez około 6 minut, aż będzie al dente, oprószyć solą.
- W międzyczasie pokroić oliwki na plasterki, drobno posiekać czosnek. Rozgrzać oliwę na patelni razem z czosnkiem, następnie dodać oliwki i zmielone migdały, chwilę razem podsmażyć, dodając 1 łyżkę wody. Na drugiej, suchej patelni zrumienić bułkę tartą.
- Odcedzić makaron, wymieszać z brokułami, oliwkami i zmielonymi migdałami oraz bułką tartą. Polać oliwą z oliwek extra virgin, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, serwować z tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz