czwartek, 8 kwietnia 2010

Nieustannie chodzi za mną makaron, we wszelakiej postaci. Wczoraj nawet zakupiłam noodle, by sporządzić je z kurczakiem, podsmażonym na czosnku z dodatkiem imbiru, z dodatkiem brokuł, pieczarek, może czerwonej papryki? Na pewno nieco zaostrzonej piekielnie ostrą papryką od Turka. Ale nie było - stanęło na boczniakach a la schabowy, z ogórkiem kiszonym. Też nieźle.

A dziś otrzymałam newsletter z Kwestii Smaku, a w nim przepis na makaron z oliwkami.  Przepis ów, bardzo smakowity,  przekazuję dalej w świat. To też makaron, brokuły też odnajdziecie, plus oliwki oczywiście.

Składniki:
150 - 200 g makaronu w kształcie małych rurek, np. gomiti
1 brokuł
4 listki laurowe
18 zielonych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
10 łyżek zmielonych migdałów
3 łyżki bułki tartej
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak sporządzić?
  • Gotować makaron w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będzie al dente. W międzyczasie pokroić brokuła na różyczki. Gotować na parze wraz z listkami laurowymi przez około 6 minut, aż będzie al dente, oprószyć solą.
  • W międzyczasie pokroić oliwki na plasterki, drobno posiekać czosnek. Rozgrzać oliwę na patelni razem z czosnkiem, następnie dodać oliwki i zmielone migdały, chwilę razem podsmażyć, dodając 1 łyżkę wody. Na drugiej, suchej patelni zrumienić bułkę tartą.
  • Odcedzić makaron, wymieszać z brokułami, oliwkami i zmielonymi migdałami oraz bułką tartą. Polać oliwą z oliwek extra virgin, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, serwować z tartym parmezanem.
A smakowite zdjęcia do obejrzenia na stronie Kwestia Smaku: http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_z_brokulami/przepis.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz